Tekst Kyrre 
              Halvorsen, spesialkonsulent, Bardu kommune 
            
Husholdningskverner 
              har vært i bruk i USA siden 30-tallet. Konstruksjonen er derfor 
              gjennomprøvet. I Norge har vi ikke like lange tradisjoner. 
              Derfor er prisene høyere enn i USA.
            Husholdningskvernen 
              monteres i benken under vasken slik at alt som skylles ut i vasken 
              går gjennom kverna før det går via vannlås 
              til avløpet og kloakknettet.
            Det 
              er litt misvisende a kalle det for en kvern siden det ikke er kniver 
              eller tenner i den. Matavfallet knuses i stedet av to "mutre som 
              sitter løst festet på den roterende bunnplaten i kvernkammeret. 
              Etter hvert som matavfallet er knust nok ned, siles det ut gjennom 
              hull på ca 5mm.
            Baconsvor 
              og andre slitesterke ting må fiskes opp igjen. Kotelettbein 
              lager mye bråk. Det samme gjør bestikk, men det meste 
              av matrester går greit gjennom. Motoren som sitter under kvernkammeret 
              er beskyttet mot overbelastning.
            Myndighetene 
              syn
            Fylkesmannens 
              bekymring går på det totale utslippet av skadelige stoffer. 
              Det er spesielt utslipp fra ledningsnett og renseanlegg man tenker 
              på, men utslipp fra transport vil være med i vurderingen.
            Matavfall 
              som er kvernet og transportert på avløpsnettet blir 
              jord sammen med slammet, og det vil være vanskelig a lage 
              dyrefor av det, men det er uansett mange andre problemer knyttet 
              til å lage dyrefor av matavfall.
            I 
              følgeskriv til utslippstillatelsen til Bardu kommune, skriver 
              fylkesmannen i Troms at det er opp til kommunen a avgjøre 
              om man ønsker a tillate avfallskverner. Utslippstillatelsen 
              setter ikke begrensninger for a bruke husholdningskverner.
            Matavfallet 
              er den mest grisete delen av husholdningsavfallet. Den er den delen 
              som lukter mest når søppelet blir stående for 
              lenge, og det er den delen som trekker til seg fluer. Når 
              vi tar bort matavfallet blir resten av avfallet lettere å 
              handtere.
            De 
              fleste abonnentene har et anstrengt forhold til matavfallet. Det 
              lukter i kjøkkenbenken og noen har opplevd at det har gatt 
              hull på posen på vei fra kjøkkenbenken og ut 
              til dunken. Når det tømmes hver 14 dag blir det en 
              del kvitmakk og lukt i dunken også. Renovering av matavfall 
              er også til dels et arbeidsmiljøproblem.
            Derfor 
              er det naturlig at man leter etter alternativer for separat innsamling 
              av matavfall, og ett slikt alternativ er a bruke kjøkkenkverner 
              i hver husholdning.
            Avløpsverkets 
              syn
            I 
              Bardu har vi et renseanlegg bassert på infiltrasjon. Det betyr 
              at vi ikke har problemer med a overholde fylkesmannens krav til 
              utslipp fra renseanlegget. Slambehandlingen er enkel, og selv om 
              mengden øker, regner vi ikke med problemer i den forbindelse. 
              I den grad det er feil på avløpsnettet, representerer 
              kloakkavløp med sine bakterier den største faren.
            Nedbryting 
              av organisk stoff ledningsnettet med forsuring og økt nedbryting 
              av betongrør kan være en mulighet. Ellers tyder resultater 
              fra forsøk i regi av Reforsk i Sverige på at tilførsel 
              av matavfall gir økt nedbryting og derav redusert belegg 
              i rørene. (FOU nr. 54 desember 1990)
            Økningen 
              i vannforbruk vil trolig ikke være merkbar, ref. Reforsk.
            Mottak 
              av matavfall direkte på renseanlegget vil kreve nytt utstyr 
              og vil føre til ekstra arbeid, men vi vil likevel prøve 
              for å ha den muligheten også.
            Renovasjonens 
              syn
            Innsamling 
              av matavfall er ikke et attraktivt arbeid. Dersom man skal unngå 
              flueplage, bør matavfallet hentes hver uke, på grunn 
              av kostnadene hentes matavfallet de fleste steder hver 14. dag.
            Norsk 
              Renholdsverksforening har fått laget en rapport med erfaringer 
              fra alle avfallsverk Norge som driver separat innsamling av matavfall. 
              (Rapport 1/99).
            Avskriving 
              av oppsamlingsdunker og forbruk av poser ligger på ca 90 kroner 
              pr abonnent. For innsamling regnes netto kostnadsøkning på 
              mellom 0 og 277 kroner pr år. Brutto ligger innsamlingskostnadene 
              på ned mot 4 kroner pr. dunk for tokammerbil og omtrent det 
              dobbelte for enkammerbil. Når vi legger til behandlingskostnaden, 
              kommer vi til en årlig utgift på 1,2 mill for Bardu 
              kommune med sine 1600 abonnenter eller 5000 kroner pr tonn matavfall. 
              Dersom renovasjonen subsidierer 1600 kverner med 2000 kroner, blir 
              den samlede kostnaden 3,6 mill.
            Brukernes 
              syn
            For 
              brukeren representerer kverning av matavfall en forbedring av arbeidssituasjonen 
              på kjøkkenet ved at man blir kvitt vatt matavfall etter 
              hvert som det oppstår. Det reduserer lukten i kjøkkenbenken 
              betraktelig.
            Forsvaret 
              er en stor kunde for vann, avløp og renovasjon i Bardu. I 
              en leir med 500 mann er det to kverner i koldtkjøkken og 
              en kvern for matavfall fra måltider. Disse kvernene er hver 
              på 0,77 hestekraft og tar unna 800 kg matavfall pr. måned. 
              Kverning av matavfall er en stor lettelse for personalet, og gjør 
              det mulig a etterkomme kravene i Internkontrollforskriftene for 
              mat, IK-mat.
            Framdrift 
              I Bardu
            Kverning 
              av matavfall er ikke noen ny oppfinnelse på verdensbasis. 
              Det er heller ingen ny tanke i Bardu.
            I 
              1993 oppfordret SFT via fylkesmennene kommunene om a ta inn et forbud 
              mot husholdningskverner i sitt sanitærreglement.
            Bardu 
              kommune innførte ikke noe slikt forbud. Bardu kommune har 
              et jordrenseanlegg som tar hand om organisk forurensning på 
              en billig og betryggende måte. Slammet hygieniseres og stabiliseres 
              til jord ved at det langtidslagres. I 1993 syntes det likevel fornuftig 
              at matavfall fra storhusholdninger burde ensileres og være 
              tilgjengelig for å brukes som råstoff til dyrefor for 
              a ta enda bedre vare på de ressursene som ligger i matavfallet.
            I 
              1996 vedtok Bardu kommunestyre hovedplan for avfall. Kommunen satser 
              på husholdningskverner i kombinasjon med hjemmekompostering 
              som behandling av matavfall. Samtidig vedtok kommunestyret slamplanen 
              der det satset på utråtning og langtidslagring som metode 
              for behandling av slam.
            I 
              1997 kjøpte kommunen inn de første kvernene som ble 
              montert for å skaffe litt erfaring med montering og drift 
              av husholdningskverner.
            Neste 
              trinn var at kommunen kjøpte inn 50 kverner som ble tilbudt 
              private husholdninger ferdig montert mot en egenandel på 1000 
              kroner og mot at huseieren overtok kverna til eie og drift. Det 
              ble gjennomført veiing av restavfall og papir hos de som 
              fikk montert kvern. Variasjonene i mengde restavfall er imidlertid 
              så store at det krever nøyere oppfølging for 
              a trekke sikre konklusjoner. Den umiddelbare erfaringen er at avfallsmengden 
              i kjøkkenbenken blir mer enn halvert.
            Vi 
              fulgte derfor opp med veiing av det matavfallet som ikke gikk i 
              kverna i uke 48 og 49 1998. Samtidig stilte vi noen spørsmål 
              omkring kildesortering og behandling av matavfall. Mengden matavfall 
              som ikke kvernes ligger på mellom 100 og 200 g pr uke pr husstand. 
              Det er hovedsakelig store bein som gir for mye bråk. Fleskesvor 
              og rått skinn tar kverna heller ikke. Alle brukerne var meget 
              godt fornøyd med kverna.
            Ensilering 
              av matavfall fra storhusholdninger er ikke lenger så aktuelt. 
              Derfor tillater vi også kverning av matavfall fra eksempelvis 
              forsvarets storkjøkken.
            I 
              februar 1999 vedtok planteknisk utvalg a kjøpe inn 200 kverner, 
              i tillegg til de 50, for utdeling mot at huseieren står for 
              montering.
            Samtidig 
              sendte teknisk etat ut et spørreskjema til alle eiere av 
              boliger i kommunen. Responsen med hensyn til kverner var så 
              god at planteknisk utvalg i mai vedtok a kjøpe inn ytterligere 
              200 kverner, slik at vi er oppe 450 totalt. Første runde 
              av spørreundersøkelsen hadde en svarprosent på 
              60. Av de som bor i tettstedet skriver 60 % at de ønsker 
              husholdningskvern som løsning for matavfall når de 
              får valget mellom kvern, hjemmekompostering og innsamling 
              av matavfall. Tilsvarende utenfor sentrum er 30%.
            Vi 
              regner med at antallet som ønsker kvern vil øke etter 
              hvert som flere får erfaring med det. Folk kommer innom og 
              spør om de kan få kvern selv om de har krysset for 
              andre løsninger. Da har de vært hos naboer eller bekjente 
              og blitt overbevist.
            Vår 
              konklusjon er at vi kan ta hand om matavfallet uten a kjøre 
              egen renovasjonsrunde for å hente inn matavfall. Det er både 
              innbyggerne og renovatørene fornøyde med.