| En artikkel
                    i Lofotposten den 22. juli 2003 satte igang et skred av tilsvarende
                    artikler i andre
                    aviser over hele landet, og debatten har vel ikke gitt seg
                    ennå?
 Les artikkelen "Hygienisk
                      tilbakeskritt" før du leser videre. Har Trygve Eklund rett eller overdriver han? En
                  ting er sikkert, mange er sterkt uenige med han.  Jeg for min del er glad for at noen med solide
                  fagkunnskaper endelig tar opp problemstillingen og kommer med
                  innspill som renovatørene burde ha tatt hensyn til for
                  lenge siden, - da de planla dagens kildesorteringsløsning.  Selv om matavfallet ble til verdens flotteste
                  kompost, selv om produksjonen var økonomisk og miljømessig
                  lønnsomt (noe det ikke er), må vi ta med i regnskapet,
                  om risikoen med tiltaket er verdt det. Eklund peker på smittefaren
                  vi mennesker utsettes for når vi velger å lagre
                  matavfallet i avfallsdunker. Kritikerne hevder at problemet
                  er minimal, i det ligger det også en innrømmelse
                  at det er faktisk noen som kan bli syke av avfallet. Jeg spør
                  meg om de mangler sympati for de som er allergiske mot soppsporer,
                  eller har nedsatt immunforsvar og dermed har lettere for å bli
                  syk av f.eks. luftborne bakterier? Er deres
                  lidelser verdiløse? Har noen rett til å gamble
                  med  helsen deres? Eller er den mulige miljøgevinsten
                  overordnet vår helse? Finnes det noen grunn til å ikke
                  anvende føre-var-prinsippet når vi snakker om
                  matavfall? Har de ikke lært noen ting av kugalskapen
                  og de mange andre dyresykdommene? Det er et paradoks at myndighetene stiller svært
                  strenge hygieniske krav til den ferdige komposten, mens smittefaren
                  til råstoffet, - matavfallet, bagatelliseres! Og smittekilden
                  ligger spredt overalt der folk bor, og får være
                  i fred i minst 1 uke før noen kommer å henter
                  det! Høres det sprøtt ut? Men slik er kildesorteringen
                  i Norge! 
                  
                    | 
                        Kan vi stole på kvaliteten
                              til komposten?
 Et typisk komposteringsanlegg mottar matavfall fra tusener av husstander
          hver uke, og er avhengig av at hver enkelt husstand sorterer riktig
          for å kunne levere kompost av top kvalitet. Hva skjer om noen
          med vilje eller ved et uhell putter noe som ikke hører hjemme
          i matavfallsdunken? Jo, tonnevis av kompost kan bli ubrukelig.
 Det er åpenbart at å kvalitetssikre
                            innholdet av hver enkelt dunk er en umulig oppgave,
                            hvordan kan da vi vite at komposten er trygg å bruke? Er det rart bøndene er skeptiske
                            til å benytte seg av kompost? |  I tillegg til smittefaren kommer faren for spredning
                  av parasitter og skadedyr. Folk reiser stadig mer, vi får
                  nye matvaner og vi importerer stadig mere mat fra utlandet.
                  Med maten kan det også følge med parasitter som
                  norske vekster og fauna ikke har noe forsvar imot. Tenk f.eks,
                  at en fremmed billeart rømmer fra avfallsdunken eller
                  komposteringsanlegget, og angriper kornavlinger eller granskogen.
                  Kanskje høres det usannsynlig ut, - la oss håpe
                  det, men det har hent før, husker du "miner"-flueinvasjonen
                  fra sommeren 2002? Den bittelille fluen som truet hele drivhusnæringen?
                Er komposten virkelig så verdifull? Alternativet Det beste alternativet idag er uten tvil matavfallskvernen,
                  man blir kvitt smittekilden med en gang. Og matavfallet transporteres
                  gratis og hygienisk fram til renseanlegget, - et anlegg som
                  i utgangspunkt er bygd for å ta imot potensielt smittsomt
                  organisk avfall !!! Økonomisk og miljømessig er det
                  godt dokumentert at løsningen gir lavere renovasjonskostnader
                  og mindre miljøbelastninger en alle andre kjente avfallshåndteringsløsninger.
                   Bardu kommune er den første kommune i Norge som satser
                  på 100% utsortering av matavfallet med kverner, der betaler
                  man bare 1 230 kr i året for renovasjonen og man får
                  kvernen gratis av kommunen. Og ingen klager på renovasjonen! Bedre slam Mange tror at ressursene som matavfallet representerer
                  går tapt dersom man sender det i avløpet, men
                  dette er feil. Faktisk bidrar matavfallet til at en større
                  andel av de oppløste næringssaltene i avløpsvannet
                  bindes til slammet. Resultatet er et slam med høyere
                  gjødselverdi og som dermed blir lettere å avsette
                  (selv om mengden kan øke med inntil 10%). At noen renseanlegg
                  produserer slam med for høye tungmetallverdier kan ikke
                  være noen unnskyldning til å fraråde bruken
                  av kvern. I slike tilfeller må forurensningskildene identifiseres
                  og stanses, et eventuelt forbud mot kverner kan bare bety at
                  dette arbeidet ikke er prioritert, og det er en holdning verken
                  myndighetene eller befolkningen kan akseptere. Forbud? Men når alt kommer til alt, så er
                  kanskje den viktigste årsaken til at kverner er best,
                  rett og slett at brukerne foretrekker en kvernløsning
                  framfor alle andre alternativer. Kvernen brukes allerede i
                  over 50 millioner husstander verden over, folk kjøper
                  den ikke fordi den er miljøvennlig løsning for
                  matavfallet, folk kjøper den fordi de vil slippe lukta,
                  fluene og kakerlakkene, de vil slippe å gå ut med
                  søpla så ofte og de vil ha det lettvint. Hva er
                  galt med det? Er det ikke derfor de fleste av oss har eller ønsker
                  oss en oppvaskmaskin? Ville du akseptere at kommunen din forbød
                  deg å installere en oppvaskmaskin? Nei, selvsagt ikke,
                  men det finnes kommuner som forbyr sine innbyggere å bruke
                  kvern, til tross for at ingen ulemper er dokumenteret og at
                  avløpet egentlig eies av deg sammen med resten av kommunens
                  innbyggere! I slike kommuner er det åpenbart at folk
                  er ført bak lyset eller at beslutningstakerne rett og
                  slett ikke visste hva de gjorde. Dersom du bor i en slik kommune
                  vil jeg oppfordre deg til å ta kontakt med lokalpolitikerne
                  og be dem sette saken på dagsorden. Økt gjenvinning En annen fordel med en kvernløsning er
                  at restavfallet ikke lenger blir skitnet til av matavfall,
                  dette forenkler materialgjenvinningen og bidrar til å gjøre
                  den mer lønnsomt. Den brennbare fraksjonen vil også kunne
                  brukes til produksjon av pellets, og fordi pellets bare brennes
                  når det er behov for varmen, vil energien kunne utnyttes
                  mye bedre enn om restavfallet ender opp i et søppelforbrenningsanlegg. Forbrenning Forbrenning av matavfall er ingen god løsning
                  fordi smittefaren fortsatt er tilstede ( avfallsdunkene ) og
                  fordi avfallet må hentes
                  ukentlig, i motsetting til om matavfallet ble kvernet og sendt
                  i avløpet, da kunne restavfallet hentes hver 14 dag
                  eller til og med bare 1 gang i måneden.
 Gaute Adler NilsenCand. Scient. i organisk kjemi
 Miljørådgiver
 Lenker til relaterte avisartikler:
 Ufarlig å kildesortere Norsk
                  renholdsverks-forening (NRF)Feilslått
                    kildesortering,
                    Folk blir ført bak lyset, Trønderavisa 08.08.03
 Her
                er løsningen på «bakteriebombene»,
                Bladet Tromsø 29.07.03
 Avfallet
           er ikke farlig, Fædrelandsvennen 29.07.03
 Smittefarlig
            matavfall, Trønderavisa 29.07.03
 Advarer
            mot bakterie-bombe, Fædrelandsvennen 29.07.03
 Kjøkkenkverna
            får det glatte lag, NRK Vestfold 28.07.03
 Kildesorteringen
            er smittefarlig i varmen, Stavanger Aftenblad 26.07.03
 Smittevernlegen
            etterlyser undersøkelse, Stavanger Aftenblad 26.07.03
 Søppelet "lever" i
            varmen, Nordlys 25.07.03
 Farlig
            søplesuppe?, NRK Vestfold 25.07.03
 Institutt
            vil avvikle søppelsortering, P4 Radio Hele Norge 25.07.03
 Kildesortering
            gir "bakteriesupper", Aftenposten 25.07.03
 Verdens
            kvalmeste jobb, Dagbladet 25.07.03
 Farlig
            kildesortering, NRK 25.07.03
 Slår
            alarm om matavfall, Orio presseklipp 24.01.2003
   |