| Kompostering – hva er galt med kompostering?
 Maten vi spiser kommer i hovedsak fra landbruket, vekstene og
                    dyrene som ender på våre bord frarøver jorda
                    for viktige næringsstoffer, dersom de ikke tilbakeføres
                    vil jorda utarmes. Det er bakgrunnen for at kompostering blir
                    ansett som den ”riktige” måten å håndtere
                    matavfallet på. Spørsmålet er om det finnes
                    bedre måter å oppfylle dette målet på,
                    og om kompostering, slik det praktiseres i dag, oppfyller intensjonen
                  bak komposteringskampanjene.
 Hjemmekompostering er uten tvil langt mer miljøvennlig
                  enn å overlate
                  denne innsatsen til renovasjonsselskapet, - de gjør
                  det for deg i store komposteringsranker eller i reaktorer (og
                  du må betale for forurensende transport, kapital- og lønnskostnader).
                  Problemet er bare det at, dersom komposten ender under prydbusker
                  eller
                  på plenen er intensjonen med komposteringen av matavfallet
                  ikke oppnådd, resultatet er at ressursene i matavfallet ”deponeres” i
                  ens egen hage istedenfor å tilbakeføres til den
                  jorda som produserer maten vår. Riktig nok er en hage
                  også en
                  del av naturen, men en hage kan og bør gjødsles
                  med kompost laget av hagens eget avfall, mens matavfallet burde
                tilbakeføres landbruket på en eller annen måte.  Det står ikke mye bedre til med komposten produsert av
                  renovasjonsselskapene, i 2003 ble bare 17 % anvendt på landbruksarealer,
                  resten gikk til private hager og grøntanlegg. Denne komposten
                  er av vesentlig dårligere kvalitet enn hjemmekomposten,
                  da det ofte er forsøplet av glass og plast (Kompost som
                  inneholder inntil 0,5 % (TS) glass anses som av god kvalitet!).
                  Selv om man etter hvert fikk levert all kompost til landbruket
                  slik intensjonen var, vil vi trolig aldri bli helt kvitt feilsorteringen
                  som forringer kvaliteten på komposten. Tenk deg at en gang
                  i fremtiden vil dine barnebarn ikke kunne løpe barfotet
                  på engen, eller i offentlige parkanlegg, bare fordi noen ”miljøbevisste
                  besteforeldre” har strødd glasskår overalt
                der de fant en grønn flekk. Hva er så løsningen? Vi bør fortsette å kompostere, men vi bør
                  holde matavfallet utenom. Det er verdt å merke seg at over
                  90 % av den ferdige kompostmassen består av hage/park avfall.
                  Lar man være å samle inn matavfallet slipper man
                  ikke bare å forsøple komposten, man unngår
                  også luktproblematikken. Private hageeiere bør i
                  størst mulig grad oppfordres til å kompostere hageavfallet
                  sitt selv, og de som ikke ønsker det må innstille
                  seg på å betale ekstra for å få slikt
                  hageavfall hentet og behandlet. Det kan ikke være riktig
                  at de som komposterer eller bor i leiligheter skal subsidiere
                de som ikke orker å kompostere. Men hva med matavfallet? Husk at målet var å tilbakeføre næringsstoffene
                  i matavfallet til den jorda som produserer maten vår. Det
                  er for øvrig det samme målet som myndighetene har
                  satt for kloakkslammet, - det skal også tilbake til landbruket.
                  Så det enkleste hadde vært å kaste matavfallet
                  i klosettet! Det høres kanskje rart ut, men tenk over
                det: 
                  Gratis og hygienisk transport av matavfallet fram til
                    renseanlegget.Rensemekanismene skiller matavfallet og slammet
                    ut av avløpsvannet.Slammet og matavfallet behandles
                    i samme anlegg (kostnadsbesparende).Slammet får bedre
                      kvalitet, det blir lettere å finne
                      avsetting.Matavfallet bidrar til å binde oppløste
                        næringssalter
                        som mange renseanlegg har problemer med å fjerne
                      (spesielt nitrogen).Matavfallet øker energiinnholdet
                        i slammet, det gir større
                        biogassproduksjon (mer miljøvennlig og fornybar
                      energi).Matavfallets høye energiinnhold kan også utnyttes
                        av bakteriene til å destruere en rekke organiske
                        miljøgifter
                        på en helt naturlig og svært kostnadseffektiv
                      måte.  Dessverre er klosettet egentlig en svært dårlig
                  løsning, store matbiter kan i verste fall føre
                  til at avløpet går tett. Dessuten tar ikke klosettet
                  kotelettbein og det er tungvindt å renne på do hver
                  gang man skal kaste noen matrester. Amerikanerne fant en praktisk
                  løsning på dette for over 65 år siden! De
                  kaller det for ”food waste disposer”, ”garbage
                  disposer”, ”waste grinder”, ”garburator”,
                  eller ”the electric pig”, - ja, kjært barn
                  har mange navn, på norsk er kanskje det beste navnet ”matavfallskvern”,
                  eller bare ”kverna” (når det er opplagt hva
                  vi snakker om).
 Matavfallskverna monteres i utløpet på kjøkkenvasken,
                  vannet kan fritt renne igjennom den, selv når den ikke
                  er i bruk, mens matrester eller kotelettbein, males opp til små partikler
                  som egner seg utmerket for videre transport i avløpsnettet.
                  Løsningen er blitt allemannseie i USA, hvor den betraktes
                  som én av de 3 essensielle kjøkkenredskaper (eller
                  komfyr og kjøleskap), faktisk er kverner vanligere enn
                mikrobølgeovner.  Hva med avløpssystemet? 65 års erfaring og over 50 millioner kverner i daglig
                  bruk verden over, har vist at oppmalt matavfall fra privathusholdninger
                  aldri vil kunne skade eller skape ulemper for avløpsnett
                  eller renseanlegg, til det er matavfallsmengdene for små i
                forhold til vannforbruket, til å kunne gi merkbare utslag.  Er en kvernløsning mer miljøvennlig enn
                kompostering? I Surahammar kommune i Sverige, er hjemmekompostering og bruk
                  av kverner i utgangspunkt likeverdige løsninger, bortsett
                  fra at kvernbrukerne får en ekstra rabatt på ca 90
                  norske kroner. Renseanlegget har ikke registrert ulemper som
                  følge av matavfallet, heller ikke økte driftskostnader,
                  men matavfallet bidrar til å øke slamkvaliteten
                  og til å øke produksjonen av biogass, - som brukes
                  til å produsere strøm og varme, og det er det kvernbrukerne
                  blir premiert for. Ved komposteringsprosessen går denne
                  energien tapt som varme. Den mest miljøvennlige (og lønnsomme)
                  løsningen er derfor å fortsette å kompostere
                  hageavfallet og installere en kvern for matavfallet. 
 Er det rett å blande matavfall og slam?
 Slam er ofte forurenset av tungmetaller, å blande matavfall
                  inn i slikt slam er derfor ikke en god idé, - eller er
                  det det? Selv slam som innholder tungmetaller kan brukes til å produsere
                  biogass, dessuten kan moderne biogassanlegg rense slammet for
                  tungmetaller slik at det kan få tilsvarende kvalitet (om
                  ikke bedre) enn ”vanlig” slam. Innblanding av matavfall
                  i slikt slam kan bidra til økt biogassproduksjon og dermed
                  til at det blir langt mer lønnsomt å investere i
                  slike teknologier. Men den beste og rimeligste strategien vil
                  alltid være å finne kildene til tungmetallene og
                  stanse dem (kreve at slike virksomheter renser avløpsvannet
                sitt selv).  Hva kan myndighetene gjøre?
 Ved å oppfordre husholdningene til å ta i bruk matavfallskverner
                  vil miljømyndighetene signalisere at de virkelig har til
                  hensikt å tilbakeføre slammet til landbruket og
                  at de vil treffe alle nødvendige tiltak for å sikre
                kvaliteten av denne verdifulle ressurs.  Meld
                deg på vårt nyhetsbrev! - Klikk her!
   |