| Ved sammenlikning av ulike kildesorteringsløsninger;
 -
                er det riktig å medregne kostnadene til innkjøp
                og montering av kverner?
 Svaret på spørsmålet kan synes opplagt,
                  - Ja, selvfølgelig. Men er det virkelig det? Herunder vil jeg drøfte ulike
                  aspekter som tilsier at svaret egentlig bør være
                  nei. Dersom det er riktig, vil deler av det norske fagmiljøet
                  som hittil har vært negative til en kvernbasert utsorteringsløsning
                  for matavfall miste et av deres viktigste argument mot løsningen. Hva har kvernen med kildesortering å gjøre?  Ved
                  første øyenkast er matavfallskvernen opplagt
                  et interessant utsorterings-alternativ for matavfallet, - det
                  er et kjøkkenredskap som maler opp matavfallet og putter
                  det i avløpet. Men det har ikke løst problemet,
                  det har bare flyttet på det. Flyttet det til avløpet.
                  Og det er her problemstillingen oppstår, det finnes da
                  andre måter å flytte matavfallet til avløpet
                  på, og de koster ingen ting. Allerede i dag havner mye
                  av matavfallet i avløpet via sluken i kjøkkenvasken,
                  mesteparten i form av supperester og sauser, men også mindre
                  matbiter fra skyllingen av tallerkenene og kasserollene. Supper
                  og andre bløte matrester blir stadig vekk skylt ned
                  i vannklosettet, også det koster ingen ting. Strengt
                  tatt trenger man ingen kvern for å flytte matavfallet
                  til avløpet, man kan bruke klosettet såfremt bitene
                  ikke er for store. Man kan også bruke vanlige kjøkkenredskaper
                  for å finhakke matrestene før de skylles ned i
                  kjøkkenvasken eller klosettet. Når kvernen egentlig
                  er overflødig, er det da riktig å medregne kostnadene
                  til innkjøp og montering når man sammenlikner
                  ulike kildesorteringsalternativer?
 Kvernen er bare et alternativ til de andre metodene. Dens
                  fordel er at den gjør det lettvindt og trygt å overføre
                  matavfallet til avløpet, og det er egentlig det man
                  betaler for. Er det riktig å inkludere kostnaden for å få det
                  bekvemt, når alternativene settes opp mot hverandre?
                  Alternativer som bekvemmelighetsmessig er langt dårligere
                  og som det heller ikke er gjort forsøk på å kostnadsberegne
                  prisen på brukervennligheten? En kvernløsning er egentlig en avløpsløsning   Når vi snakker om en kvernbasert utsorteringsløsning
                  er det egentlig ikke kvernen som er det essensielle men avløpet.
                  Uten et fungerende avløp er kvernen verdiløs.
                  Kvernen er som nevnt ovenfor først og fremst et apparat
                  som gjør det enkelt og bekvemt å overføre
                  matavfallet til avløpet, men den er også garantisten
                  for at matavfallet er tilstrekkelig oppmalt til at det ikke
                  kan skape problemer for avløpet. Sånn sett er
                  kvernen egentlig et avløpsredskap og burde dermed betraktes
                  som en del av avløpet og ikke som en del av renovasjonstilbudet
                  (Nok en grunn til at kvernkostnadene ikke hører hjemme
                  i et avfallsregnskap). Men fordi kvernen egentlig ikke er mer
                  enn ”et kjekt tilleggsutstyr” og strengt tatt unødvendig
                  for å kunne overføre matavfallet til avløpet,
                  blir det også her tvilsomt å legge kvernkostnadene
                  til avløpskostnadene.
 Men tilbake til poenget, en kvernløsning er egentlig
                  en avløpsløsning, og fordi avløpet allerede
                  ligger der, - og vil måtte være der uansett hvordan
                  vi velger å kildesortere, blir det misvisende å inkludere
                  kvernkostnadene (les avløpskostnadene) i sammenstillinger
                  mellom alternative kildesorteringsløsninger (alle er
                  jo tilknyttet en avløpsordning). Det som kunne vært
                  interessant i slike sammenstillinger og ikke minst ut fra et
                  helhetlig perspektiv, er å inkludere merkostnadene kvernen
                  påfører avløpssystemet. Problemet er bare
                  det at det er nesten umulig å forutsi hvor mye kostnadene
                  vil øke, - eller minke. Erfaringene viser at kverner
                  har minimal virkning på driften av renseanleggene og
                  følgelig på kostnadene, med unntak av der det
                  produseres biogass av slammet, - med tilførselen av
                  matavfall øker biogassproduksjonen, noe som bidrar til
                  en betydelig reduksjon av avløpskostnadene.  En suppemaskin Kvernen kan også betraktes som en suppemaskin, den lager
                  suppe av matrestene og tømmer det automatisk i avløpet
                  (istedenfor å ha nok et apparat på kjøkkenbenken,
                  f.eks. food-processor). Ingen finner det vel naturlig å inkludere
                  kostnadene til et ”kjekt å ha” kjøkkenredskap
                  i et avfallsregnskap?  Apropos; Det er lov å tømme supper i vasken,
                  og det vil alltid være lov, derfor er det urimelig å innføre
                  forbud mot suppemaskiner (og matavfallskverner). Les også;
                  Noen kommuner forbyr "suppemaskiner" Hva koster egentlig en kvern? Det finnes mange ulike kverntyper på markedet, mange
                  av ”dem” er gratis som nevnt ovenfor. Noen er billige
                  men støyete andre støysvake men dyre, noen har
                  en enkel design mens andre er en premie verdt, spørsmålet
                  er hvilke av dem skal man bruke i en kostnadsvurdering? Den
                  billigste, den ”gunstigste” eller den dyreste?
                  Alle kvernene gjør jo den samme jobben, forskjellen
                  mellom dem er hva man kan kalle ”smak og behag” noe
                  som vanligvis er den enkelte forbruker som forholder seg til,
                  og som alene må få lov til å avgjøre
                  hvorvidt prisen står i forhold til hva som ønskes
                  av et slikt produkt.  Det kunne kanskje vært fristende å ta utgangspunkt
                  i den billigste kvernen på markedet og betrakte merkostnaden
                  til å anskaffe seg de dyrere modellene som en privat
                  investering i egen luksus. Men det bringer oss tilbake til
                  utgangspunktet; kvernen er egentlig ikke nødvendig for å kunne
                  overføre matavfallet til avløpet. Kvernen - for bekvemmelighets skyld  Konklusjonen er derfor at enhver investering til anskaffelse
                  av en matavfallskvern, selv den billigste, er en investering
                  i privat luksus eller personlig bekvemmelighet. Når folk
                  bruker penger på en kvern, nye gardiner eller en sydentur,
                  investerer de i egen velvære, det dreier seg ikke om ”kjøp
                  av avfallsløsning”, ”opp-pussing” eller ”studiereise”,
                selv om man gjerne kaller det for det.
                    Meld
                deg på vårt nyhetsbrev! - Klikk her!
    |